Alrid god smak från Pärsons
Pärsons
Pärsons RöktEmilkalkon header83 web

Frukost – snabbt, enkelt och gott!

Det pratas ofta om att frukosten är dagens viktigaste mål. Ändå är det många som hoppar över den helt eller slänger i sig något snabbt i farten. Här får du tips och inspiration för en lite härligare start på dagen.

Tiden tycks på något magiskt sätt försvinna när vi har som mest bråttom och att ställa klockan tidigare för att hinna med morgonens bestyr känns inte alltid så lockande. Att få till en skön start på dagen och ladda upp med energi inför kommande utmaningar behöver dock varken vara särskilt krångligt eller tidskrävande.

Här är fem tips för en roligare frukost

1. Gör det enkelt. Många familjer försöker äta lite mer varierat och det behöver inte vara särskilt svårt att börja dagen lite grönare. Toppa havregrynsgröten med rivet äpple, piffa till yoghurten med frysta bär (som fått tina i kylskåp över natten) och lägg några extra paprikaringar på mackan för extra C-vitamin. 

2. Lite mer variation. Det är lätt att det blir samma sak till frukost varje dag av gammal vana. Passa på att testa något nytt. En smörgås kan varieras i det oändliga, både snabbt och enkelt. Bröd har haft ett lite oförtjänt dåligt rykte den senaste tiden. Välj en variant med mycket fibrer och fullkorn och sedan är det bara att ösa på med bra grejer. Mörkgröna blad som spenat är rika på antioxidanter, persilja innehåller en massa bra järn och smörgåsskinka ger naturligt protein som hjälper till att bygga upp och reparera muskelceller.

3. Överraska med en frukost på sängen. Finns det någon härligare känsla än att bli riktigt bortskämd med en frukost på sängen. Servera juicen i ett finglas och dekorera smörgåsen med pålägget format som ett hjärta (använd pepparkaksformen). Svårare än så behöver det inte vara. Snacka om vardagslyx! 

4. Förbered kvällen innan. Det perfekta tipset för den morgontrötte. Ladda kaffebryggaren, förbered grötskålen med gryn, lägg äggen i vatten i kastrullen, skiva grönsaker och duka fram muggar och bestick på matbordet. Mycket av frukosten går att förbereda kvällen innan. Med lite framförhållning och kylen laddad med smör, pålägg och mjölkprodukter kommer du långt.

5. Det där lilla extra. Att sätta lite extra guldkant på tillvaron behöver inte betyda att det måste ta en massa tid och energi. Tänd några ljus (glöm inte att släcka dem sedan!) och sätt på lite lugn musik för att rama in frukosten som en mysig stund på dagen. Eller varför inte passa på att ta en frukostdate och träffa en kompis över en frukost en helt vanlig vardag?